2010. április 29., csütörtök

Dsida Jenő: Hálaadás


Dsida Jenő:

Hálaadás


Köszönöm, Istenem az Édesanyámat!
Amíg ő véd engem, nem ér semmi bánat!
Körülvesz virrasztó áldó szeretettel,
Értem éjjel-nappal dolgozni nem restel.
Áldott teste, lelke csak érettem fárad,
Köszönöm, Istenem az Édesanyámat.

Köszönöm a lelkét, melyből reggel, este
imádság száll Hozzád, gyermekéért esdve.
Köszönöm a szivét, mely csak értem dobban
- itt e földön senki sem szerethet jobban! -
Köszönöm a szemét, melyből jóság árad,
Istenem, köszönöm az Édesanyámat.

Te tudod, Istenem - milyen sok az árva,
Aki oltalmadat, vigaszodat várja.
Leborulva kérlek: gondod legyen rájuk,
Hiszen szegényeknek nincsen édesanyjuk!
Vigasztald meg őket áldó kegyelmeddel,
Nagy-nagy bánatukat takard el, temesd el!

Áldd meg édesanyám járását-kelését,
Áldd meg könnyhullását, áldd meg szenvedését!
Áldd meg imádságát, melyben el nem fárad,
Áldd meg két kezeddel az Édesanyámat!

Halld meg jó Istenem, legbuzgóbb imámat:
Köszönöm, köszönöm az Édesanyámat!!!



2010. április 23., péntek

FOGADD EL, FOGADJ EL 5. ÉVE A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ EMBEREKÉRT

FOGADD EL, FOGADJ EL 5. ÉVE A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ EMBEREKÉRT

Jubileumi országjárás 2010 – 12 helyszínen szerte az országban

Kedves Látogató!

A Kézenfogva Alapítvány azért indította útjára 2006 júniusában a „Fogadd el, fogadj el” programot, hogy megismerhessék egymást az értelmi fogyatékossággal élő és egészséges emberek.

Magyarországon több, mint félmillió fogyatékossággal élő ember él, akik közül csaknem 60.000 értelmi fogyatékos ember. Mindennapi küzdelmeikről nagyon keveset tudnak azok, akik nem találkoznak velük rendszeresen. Sokan félnek, tartanak tőlük, nem tudják, hogyan viselkedjenek velük. A tudás, a tapasztalás a félelmek oldásának az egyik lehetséges, jól bevált módja.

Az elmúlt években kapott pozitív visszajelzések arra sarkallnak minket hogy a közvélemény-formáló munkánkat folytassuk, hiszen eredményt csak hosszú távon lehet elérni, az elmúlt 4 év még csak egy apró lépés volt. Bár ez alatt a 4 év alatt több mint 100 ezren látogattak el rendezvényeinkre, kamionunk közel 70 településre jutott el, több mint 19.000 km-t megtéve.

Célunk, hogy az országjárás állomásain minél több egészséges ember találkozzon fogyatékos emberekkel. Ismerjék meg minél többen, mire képesek az értelmi fogyatékos emberek, legyen módjuk bemutatni a termékeiket, művészi produkcióikat!

Ebben az évben is színes programokra invitáljuk Önt szerte az országban. A részletekről folyamatosan tájékoztatást nyújtunk itt.

Bízunk benne, hogy felkeltettük érdeklődését, és személyesen is találkozunk a programsorozat valamelyik állomásán!

Pordán Ákos
Kézenfogva Alapítvány
ügyvezető igazgató

2010. április 22., csütörtök

Bódás János élete

Bódás János






(Tác, 1905. febr. 1. - Székesfehérvár, 1987. máj. 1.): református lelkész, költő. Földműves családból származott. Középisk. tanulmányait 1916-24-ben a pápai Ref. Kollégium gimn.-ában végezte. Teológiát Pápán tanult (1924-28). 1930. szept.-ben Pápán szentelték lelkésszé. Segédlelkész volt Vörösberényben (1927-28), h. lelkész Enyingen (1928-29), hitoktató-lelkész Szombathelyen (1929-34), emellett megszervezte a szombathelyi ref. egyházközséget, amelynek 1935. jan. 1-jétől első lelkipásztora. 1939. dec. 1-jén a székesfehérvári egyházközség választotta lelkészül. Itt szolgált 1974. jan. 31-én történt nyugalomba vonulásáig. Első verseskötete Pápán jelent meg 1926-ban (Új titkok előtt). Költészete székesfehérvári lelkipásztori szolgálata évtizedeiben teljesedett ki. - M. Jegenyék alatt (versek, Tahitótfalu, 1928); Útifű (versek, 1928-1935, Szombathely, 1935); Térjetek meg (evangelizációs beszédsorozat, Szombathely, 1939); Gyalogút (versek, Bp., 1940); Mezőföldi ref. egyházmegye lelkészi könyvtárának pót-könyvjegyzéke 1901-1942 (Székesfehérvár, 1942); A világfejedelme (egyházi beszédek, Székesfehérvár, 1943); Felfelé (versek, Bp., 1943); Mai prédikátor (versek, 1928-1962, Bp., 1963); Istenes énekek (versek, Bp., 1971); Mennyei szőlősgazda (versek, Bp., 1972); Isten holdjai (vál. versek 1926-1975, Bp., 1975); Virág a sziklán (versek, Bp., 1982); Számadás (versek, Bp., 1983); Elmondom a világnak (összegyűjtött versek, Bp., 1987). - Irod. Bányai László: Születésnapi köszöntő. B. J. 80 éves (Ref. Lapja, 1985. 9. sz.); Rab Zsuzsa, Sobor Antal: Búcsú B. J.-tól (Confessio, 1987. 3. sz.); Köntös László: B. J. (Ref. Lapja, 1987. 20. sz.); Szénősi Sándor: B. J. 1905-1987 (Ref. Egyház, 2987).

2010. április 21., szerda

Gaál Ernő: Államhatalmi jelképek Egyiptomban

Államhatalmi jelképek Egyiptomban

GAÁL Ernő

Államhatalmi jelképek Egyiptomban

Sólyom, buzogány, pásztorbot, korbács

Az ókori egyiptomiak számára az állam és a királyság azonos fogalom volt. A predinasztikus kor utolsó fázisának (Kr. e. III. évezred előtt) uralkodói kiléptek a névtelenség homályából. Nevüket ekkor írták bele először a szerehnek nevezett keretbe. Ez a „keret” a királyi palota homlokzatát ábrázolta, tetejére a sólyom madár képét helyezték.

A sólyom – Egyiptom legfontosabb jelképe, a Hórusz-isten, akiben a királyság intézményének védelmezőjét tisztelték – és a palota együttese reprezentálta az ún. „0-dik dinasztia” fáraóit, akik ellenőrzésük alá vonták Memphiszt és környékét.

Egyiptom őstörténetének végső fázisát a lakosságnak a sivatag felől a Nílus-völgy felé való fokozatos áttelepülése jellemezte (Kr. e. IV. évezred). Ez együtt járt a pásztorkodó életmód bizonyos mértékű feladásával, valamint az intenzív földművelés fokozatos elterjedésével. A Nílus vizét mesterségesen kialakított csatornákba terelték és komoly öntözőrendszer kiépítésébe fogtak. Ezt a változást örökítette meg egy királyi buzogány fejére felvésett jelenetsor.

A mészkőből készült buzogány egykoron a Skorpió nevű fáraó (egyesek véleménye szerint alighanem Narmer volt az igazi neve) megkérdőjelezhetetlen hatalmát „jogar” formájában szimbolizálta. A hatásos kézifegyver középső sávja azt a jelenetet mutatja, amikor a sáv teljes magasságát kitöltő fáraó, kezében a jellegzetes rögtörő kapával, átvágni készül a csatornának azt az ágát, amelynek éltető vizére szomjúhoznak a növények.

Fehér, vörös és kettős korona

A király fején ott magasodik a süvegszerű, ezüstlemezekből készített hatalmi szimbóluma, az ún. fehér korona. Ezt a koronát viselték Felső-Egyiptom uralkodói.

Előkerült Narmer 63 centiméter magas palettája is. A két oldalán remekbe szabott ábrázolásokkal borított, anyagát tekintve keskeny palalemez elülső oldalán a központba helyezett uralkodó, akinek fejét a fehér korona ékesíti. Jobbjával felemelt buzogányával lecsapni készül a bal kezével üstökön ragadott, előtte már térdre rogyott szakállas férfire. A fogoly tarkója mögött két hieroglif jel látható. A király háta mögött magas rangú hivatalnok, saruhordozója áll.

A fáraó arcának magasságában a művész egy sólymot vésett a puha kőbe, amely egy szakállas, vállig érő hajú, emberfejű mitikus lényt tart kötőféken. A lény téglára emlékeztető testéből hat szál virágos növény nőtt ki. A szimbolikus jelenet szerepe az, hogy megismételje az „ellenség legyőzésének” motívumát, amit a fehér koronás Narmer hajtott végre. A fehér korona elülső oldalát az ureusz kígyó, a Nap anyja, felfújt nyakú, támadó állásba lendült kobra díszíti, amely a királyság intézményének isteni mivoltát emelte ki. Ez a koronás motívum végigkíséri Egyiptom több évezredes történetét.

A paletta másik oldalán a fáraó fején az ún. „vörös korona”, Alsó-Egyiptom, a Delta-vidék fölötti hatalmat megtestesítő szimbólum látható.

A koronák harmadik darabja az ún. „kettős korona”, amely a két ősi – a fehér és a vörös korona – összeillesztéséből jött létre. A királyi ornátus legszentebb jelképe, amelyet csak kifejezetten ünnepélyes alkalmak idején viselt. A koronázás rítusát megörökítő ábrázolásokon kitüntető szerep jutott az „isteneknek” is, azoknak a magas tisztséget betöltő papoknak, akik eljátszották az istenek szerepeit. A trónra lépő fáraóra, akit az istenek választottak ki és jelöltek meg, a rituális megtisztulást biztosító szertartáson az élet vizét anh jelek formájában öntötték. Thot a héliopoliszi (Janu, a mai Kairó északnyugati elővárosa) szent ised fa levelére írja rá az új uralkodó nevét. A négy világtáj felé szétküldött madarak vitték el az örömhírt az ország legtávolabbi zugába is.

Az Újbirodalom korában (Kr. e. 1550–1070) azonban már két állatfej ékesíti a kettős koronát. Az egyik egy kígyó, Uadzset, a másik pedig a keselyűfejű Nehbet. E két istennő a két országrész (Alsó- és Felső-Egyiptom) védelmét biztosította.

A fáraó fejét hétköznapokon kendőszerű alkalmatosság, a nemesz fedte. Akkor, amikor az uralkodó harcba szállt az ellenséggel, felöltötte kék színűre festett, vastag bőrből készített sisakját, amelyet az egyiptomiak heperes néven említenek.

Pásztorbot és korbács

A fáraó hatalmi jelvényei között kivételes fontossággal bír az a két eszköz, amelyek nélkül a király képmását az egyiptomiak szinte nem is tudták elképzelni. Az egyik apásztorbot, az az ősi szerszám, amelynek segítségével a birkákat, kecskéket terelő juhászok elkapták a juhok egyik hátsó lábát. A királyi jogarrá nemesedett pásztorbotot az egyiptomiak heqatnak nevezték. Az uralkodói inszignia nemcsak az élő uralkodót illette meg, hanem a holtak birodalma felett uralkodó Oziriszt is.

A másik jelvény, amelyet mindig csak a heqat párjaként ábrázoltak, a korbács (nehaha). Ezen eszköz még hétköznapibb eredetű volt. A közel-keleti országokban elterjedt a ló farkából készített és rövid nyélre szerelt légycsapó.

Állatfarok

A királyi öltözéknek ősi eleme az az állatfarok is, amely a kötény deréktáján lóg le. (Az állatfarok jól kivehető Narmer fáraó már felemlített emlékein is.) Az egyiptomi uralkodók derekára erősített farokdíszek kutya- vagy rókafarkak lehettek, amelyeknek viselése mágikus módon biztosította a vadászat sikerét. Az Újbirodalom korában az ősrégi szokást és a deréktájra akasztott ruhadíszt már úgy magyarázták, hogy az bikafarok volt, amely a királyi hatalom erejét jelképezte.

A fáraó: király és pap

A királyi öltözék, az ornátus nemcsak külsőségeiben őrizte meg a régmúlt korok hagyományait. Az uralkodóknak, ha csak szimbolikusan, de a későbbiekben is el kellett látniuk azokat a funkciókat, amelyek az államalapítást megelőző időben a kisebb közösségek, törzsek vezetőire hárultak. Ők voltak az ország főpapjai, akik felelősek voltak a térség földjeinek termékenységéért, nekik kellett megsemmisíteniük az állam ellenségeit.

Egyiptom ezredéves fennállása idején fenntartották annak látszatát, hogy az ország egyetlen igazi papja maga a király volt. Elvben csak ő mutathatta be a templomi áldozatokat. Minden templom falára, akár több példányban is felvésték, felfestették a király alakját, ahogyan az istenek elé járul áldozati ajándékaival.

Jelképes halál, megfiatalítás

Sok archaikus berendezkedésű formáció lakossága úgy vélekedett, hogy szoros összefüggés állapítható meg a törzsfőnök, a közösség vezetőjének testi és szellemi erőnléte és az ország boldogulása, a szántóföldek terméshozama között. Ezért az elaggott törzsi vezetőt egyszerűen meggyilkolták („rituális gyilkosság”).

Az ókori Egyiptomban ezt a szokást már nem gyakorolták, helyét átvette egy sokkal humánusabb rítus, amelynek célja az öregedő fáraók szimbolikus megfiatalítása volt. A megfiatalítási szertartás rítusát az egyiptomiak szed-ünnepségnek nevezték. Erre a király trónra lépésének harmincéves jubileuma alkalmával kerülhetett sor. Abban az esetben, ha az uralkodót az égi hatalmasságok ennél hosszabb élettel áldották meg, néhány év elteltével többször is megismételhették. (III. Amenhotep három, II. Ramszesz összesen tizennégy ilyen ünnepséget rendelhetett meg alattvalóitól.) Dzsószer fáraó Szakkarában található lépcsős piramisa Jubileumi Csarnokának falain örökítette meg a szed-ünnepség mozzanatait az örökkévalóságnak. A reliefek a szimbolikus halál és a megifjodás egyes jeleneteit ábrázolják. Hatsepszut királynő is felvésette ennek az ünnepségnek a jeleneteit a karnaki templomegyüttes ún. „kvarcit kápolnája” falára.

Kartusok

A királyság ősi intézménye, a titulusokkal együtt, ugyan örökéletűnek bizonyult, változásokat csak az jelenthetett, ha az egyes uralkodók az intézmény szakrális vonatkozásait, míg mások annak világias felfogásának szükségszerűségét hirdették. Változott az egyiptomi uralkodók elnevezése is. A „Hórusz” nevet a későbbi korokban felváltották a kartusok, az ún. névgyűrűk.

A királyi névadás protokollszabályai szerint összeállított uralkodónév öt elemből tevődött ösze. A névelemek kötött rendben követték egymást: 1. Hórusz, 2. a két úrnő, 3. arany Hórusz, 4. Felső- és Alsó-Egyiptom királya (az első kartus az uralkodó trónnevét foglalja körbe) és az 5. a Nap fia (a második névgyűrűben a király személynevét olvashatjuk).

*

Az egyiptomi monarchia stabil kormányzati forma volt, a királyi hivatás, az uralkodó isteni tisztelete ennek a stabilitásnak volt a része.

Képek

Dzset (kígyó) király Hórusz-neve szereh-jelben. Abüdosz, I. dinasztia, Kr. e. 2950 körülA Narmer-paletta A-oldalán az országot egyesíto fáraó, fején Felso-Egyiptom fehér koronájával, Kr. e. 3100A két oroszlánt megragadó fáraó, háta mögött hatalmi jelvényeivel. Díszpajzs Tutanhamon sírjábólAz Ókori EgyiptomKirályi melldísz Tutanhamon sírjából, Kr. e. 14. század végeII. Ramszesz szobra a luxori templom pülonjai elott, Kr. e. 13. század

2010. április 18., vasárnap

Bonsai

Kedves Érdeklődő!

Nakamura japán bonsai mester megosztotta titkait a bonsai-ok nevelésével és tartásával kapcsolatban.
Ezeket a titkokat átadom a magyar bonsai rajongó közönségnek a következő néhány hírlevélben.
Az alábbi információk segítenek a kedvenc bonsai hosszútávú megtartásában.

Folytatás:

Nevelés

Általánosságban három dologra kell odafigyelni szinte az összes bonsai-
nál.

1. Mindig nedvesen kell tartani a talajt (van persze néhány kivételes fajta,
melyek akár napokig is el vannak víz nélkül, ezek sok nedvességet képe-
sek tárolni).



2. Feltétlenül szükség van a tápanyag utánpótlására.
Kis mennyiségű földbe vannak ültetve a bonsai-ok, amely meglehetősen
kevés tápanyagot biztosít a fáknak. Nem beszélve arról, hogy csak két-
három évente kerül sor átültetésre (fajtól függően), az a minimális
mennyiségű tápanyag pedig, amelyet ekkor használunk sajnos nem tart
ki úgy hat- nyolc hónapnál tovább.

3. Elengedhetetlen a metszés és a friss hajtások visszavágása. Ez az a
tevékenység, amely kiemeli a bonsai-okat a hagyományos szobai
növények közül.A hajtások megfelelő módon való visszacsípése elő-
segíti a növény alacsonyan tartását, lombjának sűrűsödését és a levelek
méretének kordában tartását, valamint a fa formájának megtartását.

Folyt. köv.....



Fehér Imre
bonsai specialista
06 30 2477600
Bonsai Hungary
2030 Érd, Bajcsy-Zs. u. 171.

www.bonsaiblog.hu
www.bonsaihungary.hu

2010. április 15., csütörtök

Szponzorokat, támogatókat keresek! Tollforgató Irodalmi Lap

Holnap Magazin meghívója

Szeretettel meghívunk 2010. Április 17.-én 13 órakor a Budapesti Zsigmond Király Főiskola EURÓPA termében tartandó ingyenesen látogatható műsorunkra és kiállításunkra.
A műsorunkat előadó színészek: Solecki Janka, Bartalis Blandina, Keresztes János, Varga Gábor.
A műsor előtt és után Simon M. Veronika és Gógucz Nóra festményeinek kiállítása tekinthető meg.
Ezen a napon mutatjuk be új Csillagvilág c. kötetünket is.
A műsor után lehetőség van beszélgetni a kötet szerzőivel, magazinunk tagjaival és műsorunk színészeivel.
Részletek internetes oldalunkon: http://www.holnapmagazin.hu/
A műsorról e-mailben is küldünk részletes tájékoztatást.
Címünk: holnapmagazin@gmail.com.
Küldj egy üzenetet e-mailben, iwiw en, vagy internetes oldalunkon, amennyiben részt veszel rendezvényünkön. Hozd magaddal ismerőseidet, barátaidat is.
Tavalyi rendezvényünk video és hanganyaga internetes oldalunkon megnézhető.
Nyomtatott magazinunk internetes oldala: https://sites.google.com/site/holnapmagazin/
Nyomtatott magazinunk az Inmedio üzletekben is megvásárolható:
Árkád - Örs vezér tér Budapest 1106 Budapest Örs Vezér tér ÁRKÁD 22/a
Alle Budapest 1117 Budapest Október 23. u. 6-10
Budagyöngye Bevásárlóközpont Budapest 1026 Budapest Szilágyi E. fasor 121
Fehérvári u. piac Budapest 1114 Budapest Fehérvári u. F/12
Tesco Debrecen 4001 Debrecen Kishegyesi u. 1-11
Kaposvár 7400 Kaposvár Fő u. 23.
Szinvapark Miskolc 3500 Miskolc Bajcsy Zs. út 2
Nyíregyháza 4400 Nyíregyháza Dózsa György u. 5
Árkád Pécs 7600 Pécs Nagy Lajos kir. út Alsómalom út sarok
Sátoraljaújhely 3980 Sátoraljaújhely Rákóczi út 10.
Sopron 9400 Sopron Várkerület 44.
Kárász Szeged 6722 Szeged Kárász - Dugonics Tér 1
Székesfehérvár 8000 Székesfehérvár Fő út 9.
Szombathely sétáló Szombathely 9700 Szombathely Fő tér 16.

Üdvözlettel: Bakos József
06/30-97-35-296

2010. április 14., szerda

Orbán Ottó: Születésnapomra

Orbán Ottó:

Születésnapomra

Nem mondom meg, hány éves lettem,
a tortabevonót is mind megettem:
az ám,
lazán!

Mégis, ha tán felém jöttök,
a Platánban lesz friss sütőtök,
sonkás-
tojás,

veder szeder, meg a sok régi étek,
húzd rá, cigány, ez égi ének,
kódus
kórus

az égi karban, de kihagyta ezt Madách,
elvitte férfikorban asszony, meg a harács,
adó-
csaló

sose lett, én is csak épp egy szegletet
vettem itt, bordélyházit, meglehet:
fura
kura-

fi voltam, fektettem mindenféle nőket,
Ábel meg majdnem engem ölt meg:
fain
Kain

voltam, aztán meg Rómában Brutus,
ugyanott vandál, majd De Sade-kultusz,
Pius
priusz,

Borgia, R. Iván, s később úgy alakul,
hogy Havasalföldön Vlad Drakul
harap
halat,

de inkább vadat atlaszi vállamba,
és ott van egy faszi, mellette áll bamba
Vazul
s lazul,

mert neki már oly mindegy, vesztek-e,
és drukkol nagyon, hogy Wales ebe
agyon
marjon,

hogy legyen kuss, elég a szülinapi sirám,
és valaki vessen véget ennek a zsivány
ének-
ének!

KÖLTÉSZET HETE az Írók Boltjában

KÖLTÉSZET HETE az Írók Boltjában

15. csütörtök 14 órától!
ASTER FILM
A KÖLTÉSZET MESTEREI – filmvetítések és beszélgetések


14 órától Emléktöredékek egy Tanítóról (Balassa Péter portré) r: Katona Zsuzsa

15 órától Bella István (Költői portré r: Katona Zsuzsa, Mérei Anna)

beszélgetőtárs: Oláh János költő

16 órától Orbán Ottó (Költői portré r: Katona Zsuzsa, Mérei Anna)

beszélgetőtárs: Lator László költő

17 órától Baka István filmrészletek (r: Dér András)

beszélgetőtárs: Balogh József szerkesztő

18 órától Mészöly Miklós filmrészletek (r: Dér András)

beszélgetőtárs: Károlyi Csaba kritikus

19 órától Petri György filmrészletek (r: Kamondi Zoltán)

beszélgetőtárs: Forgách András író

Műsorvezető-szerkesztő: Katona Zsuzsa

Díjlovagló verseny Ilona-majorban




Országos Díjlovagló verseny lesz a hidegségi Ilona majorban április 17-18-án. A versenyen osztrák, szlovák, és magyar versenyzőket láthatunk, valamint Németországból két Európa- bajnok is részt vesz a megmérettetésben.
Mindenkit szeretettel várnak!

Fertőrákosi látnivalók



Püspöki kastély
Cím: 9421 Fertőrákos, Fő u. 153.




A középkori eredetű, később barokk stílusban átépített, majd a XX. században leromlott kastély a rendszerváltás után kizárólagos állami tulajdonba került.
A kastély mai formáját a XVII. század utolsó harmadától a XVIII. század közepéig nyerte el három jelentős győri püspök építkezésének eredményeként. A főhomlokzat középső részét díszes rizalittá alakították, az ablakok felett a három építtető címerével. Középen Keresztély Ágosté, barokk keretben. Jobbra Széchényi Györgyé: halom tetején kiterjesztett szárnyú sast ábrázol, babérkoszorúval a szájában. Balról gróf Zichy Ferenc címere: benne ötágú koronából kitűnő szarvasagancsok keresztet fognak körül. A rizalitot szobordíszes timpanon zárja, csúcsán váza, két szélén allegorikus nőalakok, akik a vázából kinövő virágfüzéreket tartották.
A lépcsőházon áthaladva jutunk a díszterembe, melynek mennyezetén Caietano di Rosa osztrák festő képe látható. A díszterem két oldalán egy-egy stukkós terem nyílik, magas színvonalú megoldással.

Bővebben: Bán János: Fertőrákos politikai, gazdasági, egyházi és kulturális története. A rákosi püspöki uradalom
Hárs József: Fertőrákos. Mintha egy akarat hozta volna létre




2010. április 9., péntek

Hild Viktor Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény

Kedves Barátaink!

Szeretettel meghívunk benneteket
költészetnapi rendezvényünkre!

2010.04.09. péntek 17.00

Hild Viktor Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény

Karczag László u. 2.

üdvözlettel
Kádi Péter
klub vezető

2010. április 8., csütörtök

ÁPRILISI TESZTELÉS KÉMIKUSOKNAK ÉS JOGÁSZOKNAK

A kémikusok nagy örömére az Ovid Technologies 2010 áprilisára ingyenesen elérhetővé teszi az ANALITICAL ABSTRACTS adatbázist.

A Royal Society of Chemistry által kiadott bibliográfiákat és absztraktokat tartalmazó adatbázis az analitikai tudományokkal foglalkozó szakemberek számára nyújt segítséget. Több mint 340.000 rekordot tartalmaz 1980-tól napjainkig. A következő területeket érinti: biokémia, biofizika, kémia, földtudomány, környezettudomány, élelmiszertudomány és élelmiszertechnológia, molekuláris biológia, gyógyszerészet. A keresés végezhető a bibliográfiai információra, a tárgyszavakra, a kivonat szavaira, kémiai nevekre és CAS RN-k alapján.

Egyéni regisztráció után használható.
További információk az Egyetemi Könyvtár honlapján:
http://www.konyvtar.elte.hu/szolgaltatasok/e_szolg/online_db.ht ml#teszt

******************

A jogászok sem maradnak parlagon!

A jogi dokumentumok kurrens és történeti adatbázisa a HEINONLINE április 1. és május 30. között tesztelhető az ELTE minden számítógépéről.

A HeinOnline a jogi adatbázis, amelynek folyóirat-állománya több, mint 1300 nemzetközileg elismert tudományos szakfolyóirat összes példányát tartalmazza, azok első számától kezdődően, megszakítás nélkül. Az állományban található folyóiratok az általuk taglalt jogterületek szerint rendezettek.

A HeinOnline további elérhető gyűjteményei:

* Law Journal Library
* American Law Institute Library
* Bar Journals
* Code of Federal Regulations
* English Reports, Full Reprint (1220-1867)
* European Center for Minority Issues
* Federal Register Library
* Foreign & International Law Resources Database
* Foreign Relations of the United States (FRUS)
* Harvard Research in International Law
* Israel Law Reports
* Kluwer Law International Journal Library
* Legal Classics
* National Conference of Commissioners on Uniform State Laws
* National Moot Court Competition
* Philip C. Jessup Library
* Selden Society Publications and the History of Early English Law
* Session Laws Library
* Subject Compilations of State Laws (1960-2009)
* Taxation & Economic Reform in America: A Historical Archive, 1781-2009
* Treaties and Agreements Library
* United Nations Law Collection
* United States Code
* U.S. Attorney General Opinions
* U.S. Congressional Documents
* U.S. Department of the Interior
* U.S. Federal Agency Documents, Decisions, and Appeals
* U.S. Federal Legislative History Library
* U.S. Presidential Library
* U.S. Statutes at Large
* U.S. Supreme Court Library
* World Trials Library

További információk az Egyetemi Könyvtár honlapján:
http://www.konyvtar.elte.hu/szolgaltatasok/e_szolg/online_db.ht ml#teszt

Üdvözlettel: Egyetemi Könyvtár

SQL Uniform

Kedves SQL Uniform felhasználó,


Kiadásra került az SQL Uniform program 1.9-es verziója. A programegyszerűbbé teszi az adatbázisokkal végzett munkát!

Az új verzió freeware és shareware változatát letöltheti a következő helyről:http://www.sqluniform.com/hu/download.php

Változások az előző verzióhoz képest:

  • Lényegesen egyszerűbben lehet csatlakozni a legismertebb adatbázis szerverekhez: Oracle, MySql, MSSQL, IBM DB2, Sybase ASE, PostgreSql, Firebird, valamint Excel, MS Access, dBase, SQLite
  • Megújult a kezelőfelület: tab füleken jelennek meg a megnyitott ablakok.
  • A freeware mód az SQL lekérdezés ablakot tartalmazza
  • Több nagy hibajavítást is elvégeztünk

Ha van egy kérdése a programmal kapcsolatban kérjük írja meg nekünk az ingyenes terméktámogatási oldalunkon keresztül:http://www.sqluniform.com/hu/support.php

Tisztelettel:

SQL Uniform Software
Zsidó Miklós
www.sqluniform.com/hu/

Irodalmi Rádió - április

Örömmel osztom meg veled szerkesztőségünk aktuális információit:





2010. április 20-án megjelenik ’A gondolatok értéke’ című könyvünk.

Ebből az alkalomból ezen a keddi napon felolvasóestet és ünnepélyes könyvbemutatót tartunk Miskolcon, a Művészetek Háza kávézójában 17:00-tól.

A rendezvényen mindenkit szeretettel látunk!

A belépés ingyenes.





Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Kulturális és Vendégforgalmi Osztálya főosztályvezetője hivatalos levélben ismerte el munkánkat, s megkért, hogy továbbítsam alkotóközösségünk minden tagjának üzenetét. Idézem:

„Ezúton gratulálok tevékenységükhöz. Szeretném megköszönni a városban végzett értékmegőrző munkájukat, kérem tolmácsolja elismerésünket, köszönetünket munkatársainak is. További tevékenységükhöz sok sikert kívánunk. Üdvözlettel: Ádám Ibolya”





2010. április 10-én 17:00-tól a Macskaszem együttes koncertje lesz
az Aranyhold Kínai Teaházban (Budapest VII. ker., Szövetség u. 10-12)
Közreműködik: Nemes Levente (ének, gitár), Boross Teréz verseiből olvas fel





Ajánljuk a BAZ Megyei Könyvtár költészet napi programját is:

Április 10., szombat 16 óra





Égen nyíló bodzavirág
Gryllus Vilmos gyermekkoncertje az 1. emeleten
A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár - Miskolc, Görgey Artúr u. 11.




Megjelent Papp András szerzőnk Költő a XXI. században című netkötete az IR Program keretén belül.

Olvasható itt: http://www.mek.oszk.hu/08100/08126/index.phtml

és itt: http://panetkotet.uw.hu/index.html


Eddig megjelent netköteteink itt:
http://www.irodalmiradio.hu/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=121&Itemid=67

és itt: http://netkotet.uw.hu/



Üdvözlettel
Zsoldos Árpád
Irodalmi Rádió

2010. április 6., kedd

A Hun Birodalom 02/2

A Hun Birodalom 01/2

Szkíták története - 2. rész

Szkíták története - 1. rész

A Magyarok Eredete - Kiszely Istvan 02/2

A Magyarok Eredete - Kiszely Istvan 01/2

A magyar embertani típusok 5/5 (Kiszely István)

A magyar embertani típusok 4/5 (Kiszely István)

A magyar embertani típusok 3/5 (Kiszely István)

A magyar embertani típusok 2/5 (Kiszely István)

A magyar embertani típusok 1/5 (Kiszely István)

Bibliai régészet: Masada

Orvosinformáció

Tisztelt Látogatók!

A héten egészségügyi Startlap-aloldalainkra a következő új hivatkozások kerültek fel:

Orvostudomány.lap http://orvostudomany.lap.hu/
LamaMed - Gyógypláza http://www.gyogyplaza.hu/

Orvos.lap http://orvos.lap.hu/
orvos állás | workline.hu http:/ / workline.hu/ allas/ egeszsegugy_orvosallasok.html
Dr. Fehér Ágnes neurológus, pszichiáter szakorvos http:/ / www.drfeheragnes.hu
Dr. Sipka Róbert - Érsebész, visszérműté thttp:/ / ersebesz.info/ erszukulet_vizsgalat.html
Dr. Urszán Albert http:/ / www.aesthetic.hu/ orvos.html

Belgyógyászat.lap http://belgyogyaszat.lap.hu/
LamaMed - Gyógypláza http://www.gyogyplaza.hu/

Beteg.lap http://beteg.lap.hu/
Diétázunk.hu - Segítséggel könnyebb! http:/ / www.dietazunk.hu/

Elhízás.lap http://elhizas.lap.hu/
Wellness Webáruház http:/ / www.wellnesswebaruhaz.hu
Tisztítókúrák- diéták http:/ / bolthely.hu/ wellnesswebaruhaz/ fokat/ 4b9bc73fad48d_Tisztitokura
EMS technológiával a kilók ellen http:/ / www.speedfitness.hu
Ez egy forradalmi újdonság, mely Magyarországon még csak 1 hónapja jelent meg. A legegészségesebb alakformáló módszer, mivel nem a tüneteket kezeli, hanem a gyakorlatilag optimalizálja a szervezet zsír/izom arányát, egy nagyon gyorsan ható testedzés által. A technológiát nem csak a szépségszektorban, de a rehabilitációban és az élsportban is sikerrel használják, és nem hasonlítható össze régebbi elektrostimuláción alapuló kezelésekkel, mivel itt az impulzusok még az egész mélyen fekvő izmokat is elérik (gátizomzat, gerinc menti tartóizomzat, stb). Jó lenne, ha minél több fogyni vágyó megismerné a módszert, mert sokkal többet ad, mint amennyit ígér...
Napi kalória szükség egyszerű számítása. http:/ / fast-weight-loss-weight-loss-pills.com/ calorie-need-calculator

Immunzavar.lap http://immunzavar.lap.hu/
Antioxidánsmérés orvosi tanácsadással http:/ / www.antioxidansmeres.com/

Magasvérnyomás.lap http://magasvernyomas.lap.hu/
Egészségmenü http://www.sandwichguru.hu/

Orvosiműszer.lap http//orvosimuszer.lap.hu/
Gyors gyógyulás minden bajra http:/ / www.betegseg.eu


Tisztelettel: Dr. Vén László


Azért kapta ezt a levelet, mert feliratkozott a(z) orvostudomany.lap.hu oldalának hírlevelére. Az összes lap.hu oldalt témakörök szerint itt találja: Startlap Lapkatalógus
Üzenet a szerkesztőnek

A Köröm Enciklopédia tavaszi programajánlója:

A Köröm Enciklopédia tavaszi programajánlója:

2010 Köröm Trend és technika/Tavasz-Nyár

Egynapos, technikai továbbképzésünkön most négy – a hazai és nemzetközi szakmai igény és trendek előremutatása szerint - aktuális tananyaggal is meglepünk. Ebbe az oktatási programba mindent belesűrítettünk, amire szakmailag szükséged lehet ebben az évben.

Készülj fel a nyári szezonra, az esküvői- és báli időszakokra, hogy régi és új vendégeidet magabiztosan, a legtrendibb megoldásokkal szolgálhasd ki - vendégeid imádni fogják a természetes, és problémamentes, esztétikusan vékony, mégis strapabíró körmeiket.

(FIGYELMEZTETÉS: a tanfolyami ismeretanyag birtokában a beírófüzeted hamarosan betelik!)

A Tanfolyam programja:

1. Szalontrend - Rudnay Krisztina: a Szépvilág Extra Köröm Magazin felelős szerkesztője ajánlásával

A legújabb divat-trend:
Megszólalásig természetes hatású körmök készítése
Egyre nagyobb teret hódítanak a rövidebb, természetes hatású, szinte észrevehetetlen műkörmök, vagy a saját köröm bevonása.

Vékony, esztétikus, mégis tartós, strapabíró körmök titkai

Saját köröm bevonása problémamentesen porcelánnal, és zselével. Trükkök, tippek, amik bombabiztos, vékony, és tartós körömbevonatot képeznek.

Anyagfelhordási technikák porcelánnal, és zselével – gyorsan, hatékonyan, garanciával.

Építs az ecseteddel, ne a reszelőddel: A tökéletesre épített körmök már csak egy kis finomításra szorulnak, így időt spórolhatsz, valamint megkönnyítheted a formázási szakasz munkamenetét. Hogyan?

Májusban minden kiderül.

2. Az épített körmök titkai:
(sablon problémamegoldások) – Interaktív szekció: hozdd magaddal a problémádat és együtt megoldjuk

A sablon pontos felhelyezése
A sablonfelhelyezés technikái
Hogyan alakítsuk, vágjuk ki a sablont, hogy az tökéletesen illeszkedjen?
Rágott, hiányos, nehéz körmök megoldása – sablonnal (problémamegoldások)
Kanál alakú, vagy lapos körmök építése – sablonnal (mire figyelj?)

3. Formázási technikák - Nikki Birch ajánlásával – egy vadiúj technika a tengerentúlról

A legújabb reszelési technika: egyszerűsítsd le és lásd tisztán a kész köröm formázásának folyamatát
Reszelő fogások, és irányok (amiket az iskolában nem tanultál)
Egy precíz stratégia, amivel a formázás gyerekjáték lesz
Mindig egyforma körmök, kifogástalan minőség
Tökéletes stiletto, pipe, és más trendi körömformák bereszelése

4. Csiszológép használata - Vége az időrablásnak: munka gyorsító praktikák

A csiszológépekkel való munka menete
Az egyes munkafolyamatokhoz használt fejek pontos használata
Előkészítés: mire figyelj? Titkok, és trükkök ahhoz, hogy a saját körmöt egészségesen tartsd
Formázás csiszológéppel: Éget? Fáj? Felejtsd el!
Extragyors töltés: csiszológép használatával szinte gyerekjáték lesz

+ 1. Bónusz (minden résztvevőnek)*:

Az első 2010/Tavasz-Nyári Köröm Trend premierje:
Extravagáns képek, divatkiegészítők, a legújabb trendek és irányzatok a körmök világában.

Neves divattervezők naprakész kollekciója – és a hozzájuk illő forró köröm trendek.
Légy naprakész, kínálj exkluzív színeket, trendeket és formákat, inspirálódj, és kápráztasd el vendégeidet a legújabb trendi körmökkel.

*A tanfolyam hallgatói e-mail címüket megadva ba megkapják az első 2010/Tavasz-Nyár Köröm Trend elektronikus magazint.

+ 2. Bónusz:

Aki már megvásárolta a Köröm Enciklopédia Webáruházából bármely oktató PC CD-nket, közel 30% kedvezménnyel vehet részt a tanfolyamon, mindössze 4.990 Ft-ért!

A tanfolyam valódi értéke: 36.960 Ft
amit Te most mindössze 6.990 Ft-ért vehetsz igénybe!

Időpont: 2010. április 9 (Vasárnap)., 10.00-16.00
Regisztráció: 10 órakor
Oklevél kiosztás: 16 órakor
Helyszín: Tündér Szalon (Sopron, Korona Üzletház (1. emelet) Várkerület 73.)

Jelentkezési határidő: 2010. április 25.

További részletek itt:

http://bolthely.hu/akorom/oldal/egyeni&id=4ae8754528d65_Tovabbkepzeseink

2010. április 3., szombat

El kell viselni....

"El kell viselni jellemünket, alaptermészetünket, melynek hibáin, önzésén, mohóságán tapasztalás és belátás nem változtatnak. El kell viselnünk, hogy vágyainknak nincs teljes visszhangja a világban. El kell viselni, hogy akiket szeretünk, nem szeretnek bennünket, vagy nem úgy szeretnek, ahogy mi reméljük. El kell viselni az árulást és a hűtlenséget, s ami a legnehezebb minden emberi feladat között, el kell viselni egy másik ember jellembeli vagy észbeli kiválóságát."

Márai Sándor

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT-NÁDSÍP-PÁNSÍP !!!

Pánsíp - Nem vagy egyedül

Operettszínház - Jaj, lányok nélkül élni... (Csárdáskirálynő)

Peller Károly a Csárdáskirálynőben - reprise