2010. február 26., péntek

A HIV-fertőzés új kezelése

A HIV-fertőzés új kezelése

2010.02.23.

Időt nyernek azok a HIV-fertőzöttek, akiknél genitális herpesz elleni gyógyszert is alkalmaznak.


– A genitális herpesz elleni hatóanyaggal, az aciclovirrel kezelt HIV-fertőzötteknél kevésbé terjed a HIV-vírus a beteg szervezetében. Ezt a tényt már korábban is tudtuk, ám az erről a világ egyik legrangosabb orvosi folyóiratában, a Lancetben közölt cikk és a hozzá kapcsolódó kutatási eredmény azért jelentős mégis, mert nagyszámú beteget vizsgálatán alapul – mondta az mta.hu-nak Nagy Károly professzor, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója a Lancet cikkét kommentálva. Az Afrikában végzett, több mint 3000 fertőzött bevonásával folytatott kutatás egyértelműen bebizonyította: a herpesz ellen alkalmazott hatóanyag késlelteti az AIDS tüneteinek megjelenését a HIV-fertőzötteknél. A fekete kontinensen nagyon sok ember fertőződik meg a HIV mellett genitális herpesszel a rossz higiéniás viszonyok miatt. Ezeknek a betegeknek egyszerűen, szájon át adagolható aciclovirt adtak viszonylag magas dózisban. A vizsgálatok során észrevették, hogy a herpesz ellen kezelt HIV-betegeknél növekedett azoknak a fehérvérsejteknek a száma, amelyeket máskor a HIV-vírus elpusztít, ezért a fertőzöttek vérében a HIV-vírus száma csökkent. Így időt nyert az a beteg, aki csak később juthatott hatékony HIV elleni terápiához.
– A vírusok sejtes szerveződés nélküli, nukleinsavból és fehérjékből felépülő részecskék – magyarázta az mta.hu-nak Nagy Károly professzor. Két típusuk van, az RNS, és a DNS vírusok. A HIV-vírus úgynevezett RNS vírus, míg a herpesz DNS vírus, tehát virológiai szempontból teljesen különbözőek. Az igazgató kifejtette, a Lancetben leírt jelenség érdekessége, hogy egy DNS elleni szer hatott úgy, mintha HIV-vírus elleni szer lenne. Afrikában a világon a legrosszabb a járványügyi helyzet, ám a herpesz elleni kezeléssel a súlyosabb HIV-tünetek későbbre tolódtak, ez alatt az idő alatt a beteg már megkaphatta a célzott AIDS gyógyszereket, ezért kevesebben haltak meg, mint amire a virológusok korábban számítottak. Ráadásul az AIDS elleni szerek nagyon drágák, míg az aciclovír megfizethetőbb, így a Lancetben közölt cikk szerint a betegek hamarabb hozzájutnak egy könnyebb és olcsóbb kezeléshez, amivel még időt is nyernek. A professzor úgy véli: ez a kutatási eredmény kiemelt jelentőséggel bír az alacsonyabb egészségügyi ellátással rendelkező afrikai, ázsiai országok számára. A vizsgálatban résztvevő betegek egyébként heteroszexuálisak voltak, tehát csak a hagyományos szexuális úton fertőzötteket vizsgálták.
Nagy Károlytól elmondta: Magyarországon minden diagnosztizált HIV-fertőzött idejében hozzájut a megfelelő, személyre szabott kezeléshez. Nálunk 1986 óta tartanak számon az ilyen betegeket, név nélkül, a legutolsó hivatalos adatok szerint 587 AIDS beteget jelentettek be, ebből 516 férfi, 71 nő. 2009-ben 15 új AIDS-beteget diagnosztizáltak. – A járványügyi helyzet Magyarországon nagyon kedvező, a kombinációs terápia hatására a HIV-fertőzöttek igen kis százalékban válnak AIDS beteggé – összegezte a hazai helyzetet Nagy Károly, kiemelve, hogy a megelőző 25 év eredményének köszönhetően kiépült a diagnosztikai rendszer és minden beteg megfelelő, ingyenes, gyógyszeres kezelést kap.
– A HIV-fertőzés olyan vírusfertőzés, amely hosszú éveken keresztül pusztítja a limfocita sejteket klinikai tünetek nélkül. Csak a betegség súlyosbodásával mutatkoznak az elváltozások, amelyek lehetnek gombás fertőzések, daganatok, szarkómák. Ha ezek a tünetek megjelennek és a beteg vérében a limfocitaszám egy bizonyos szint alá csökken, akkor már súlyos AIDS betegségről beszélünk. Ebben a végstádiumban már az aciclovir sem hat előnyösen – tette hozzá Nagy Károly professzor.

-ie-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése